Оренда яхт в Спліті

Спліт – місто з більш ніж 1700-річною історією. Найбільше місто Далмації та друге за величиною місто країни після столиці – Загреба. Місто Спліт знаходиться посередині між Задаром та Дубровником. Населення 175 140 осіб.

Місто Спліт розташоване на півострові Мар’ян між затокою Каштела та Сплітським каналом біля підніжжя Мосорських гір (найвища точка — гора Мосор, 1330 метрів). Сучасний Спліт — місто, що динамічно розвивається. Населення зайняте у туристичному сервісі, торгівлі, харчовій промисловості, рибальстві та рибопереробці, виноробстві, виробництві добрив, суднобудуванні, видобутку та обробці вапняку. Звідси родом знаменитий римський імератор Діоклетіан, який прославився гоніннями на християн. Центральна частина міста Спліт-суцільний музей, знаходиться під захистом Юнеско.

Що робити в місті Спліт:

  1. Сходити до Палацу Діоклетіана — чотирикутне міні-місто, відокремлене від решти міста високими стінами. Південна стіна палацу виходить на набережну, північна – до парку Штроссмайєра, східна до міського ринку, а західна до Народної площі та старого міста навколо неї. Усередині палацу знаходяться:

а) Собор св. Дуе (Домнія) – восьмикутний собор з високою дзвіницею, збудований у ранньому середньовіччі на місці мавзолею Діоклетіана. Святий Дуе (Домній) був єпископом, замученим у Спліті під час гонінь на християн за Діоклетіана. Вважається покровителем Спліту.

б) Перистиль – одна з небагатьох внутрішніх палацових будівель, що дійшли з римських часів. Чотирикутний зал просто неба, оточений мармуровими колонами. Римлянами він використовувався для урочистих церемоній, а в наші дні його уподобали для виступів вуличні музиканти та аматорські хори.

в) Вестибюль – круглий зал, увінчаний куполом. Вів у особисті покої імператора, що не збереглися.

г) Храм Юпітера – римський храм, перероблений в раннє середньовіччя на християнський.

  1. Оглянути фортецю Грипі
  2. Переглянути Ратушу – старовинна ратуша 15 століття знаходиться на Народній площі. Нині у ній розміщено Етнографічний музей.
  3. Дуже виразна пам’ятка єпископу Гргуру Нінському – знаходиться біля Північного входу в Діоклетіанов палац. Єпископ Гргур Нінський, який жив у X столітті, прославився боротьбою за збереження хорватської мови та культури.
  4. З’їздити на руїни римської Салони – перебувають у передмісті міста. Можна побачити великий амфітеатр, руїни храмів, палаців, вілл.

Маршрут Split – Brac – Hvar – Vis – Šolta – Split
Маршрут передбачає відвідування наступних островів центральної Далмації: Brac, Solta, Hvar та Vis з їх оригінальними селищами та селами Necujam, Milna, Hvar, Vis, Komiza та ін.
На шляху будуть незліченні бухти та пляжі, де Ви можете зробити зупинку та насолодитися кришталево чистим морем та мальовничими краєвидами. На машині чи скутері можна вирушити вглиб островів і відчути колорит сільського життя.

Зі Спліту, історичного центру центральної Далмації, прямуємо до острова Брач. Це найбільший острів Далмації з великою кількістю туристичних визначних пам’яток, незліченними пляжами та мальовничими бухтами.

Ви можете відвідати місця у середині острова такі як Blaca hermitage, Vidova Gora. Перебуваючи на Vidova Gora у ясний день виникає відчуття, що до острова Хвар можна буквально торкнутися.

Хвар – це один із найкрасивіших островів у світі. Старе місто Хвар багате на історичну спадщину і знаходиться під охороною ЮНЕСКО. Тут вирує нічне життя. Stari Grad та Jelsa з красивими пляжами – це тільки два з численних чудових місць на цьому красивому острові.

Наступний острів – Віс – первозданна природа та чудові місця для дайвінгу. На зворотному шляху загляньте на острів Šolta і насолоджуйтеся тишею та спокоєм тутешньої природи перед поверненням до міської атмосфери Спліту.

Залишити відповідь