Оренда яхт на острові Ластово

Острів Ластово оточений 46 невеликими островами, разом із головним островом складовими «архіпелаг Ластово». Живемо лише острівець Прежба (Prežba), на якому є невелике село, з Ластово з’єднаний мостом. Площа острова – 46 км². Населення – 835 осіб. Найбільше поселення на острові – м. Ластово (451 людина). О. Ластово досить сильно віддалений від берега та інших островів проти іншими островами архіпелагу. Найближчий острів Корчула знаходиться за 13 км на північ. Острів пов’язаний регулярними поромними переправами з континентальним містом Спліт, а також островами Хвар і Корчула. Через віддаленість від берега та невеликих розмірів, на о. Ластів менше туристів, ніж на інших островах Адріатики. Хоча саме через свою віддаленість на острові з’явилися та успішно дожили до наших днів оригінальні звичаї та фольклорні уявлення.

Що робити на острові Ластово:

  1. у місті Ластово переглянути собор св. Косми та Даміана, побудований у XIV столітті. Окрім собору у місті є ще кілька старовинних церков.
  2. Звернути увагу на місцеву особливість – фумари, це димарі особливої форми, які часто нагадують мінарети, унікальний у кожного місцевого жителя. Традиції цієї вже 3 сторіччя.
  3. Сходити на яхті навколишніми безлюдними острівцями.

Фестивалі острова:

Однією з головних визначних пам’яток острова є фольклорне свято Поклад. Свято, що триває всю ніч, поряд із ходами у традиційних костюмах та іншими звичайними для фольклорного свята елементами, відбувається вельми незвичайна церемонія — розряджену ляльку під гуркіт петард спускають з гори на мотузці, що нависає над містом Ластово, а потім спалюють. Звичай має історичне походження — під час одного з піратських набігів на далматинські острови на Ластово було послано одного з піратів із звісткою про наближення піратського флоту та пропозицію мешканцям здатися. Однак після спекотних молитов городян св. Георгію раптова буря знищила флот піратів, а їхнього посланця жителі спустили з гори на мотузці.

Залишити відповідь