Оренда яхт на острові Црес

Црес, разом з однаковим за площею (близько 405 кв. км) островом Крк, вважається зараз найбільшим островом Адріатики. Його довжина – 66 км, ширина – від 2 до 12 км. Острів сильно витягнутий із півночі на південь. Найвища вершина – м. Горіце (648 м).

Населення острова – 10 774 осіб (2001). Острів Црес розташований у затоці Кварнер, неподалік півострова Істрія і островів Крк, Раб і Паг. Пов’язаний регулярними поромними переправами з півостровом Істрія (Брестова – Порозіна), з островом Крк (Валбіска-Мераг), а також підйомним мостом з островом Лошинь, з яким колись Црес становив один острів, але від якого був відокремлений штучним каналом шириною 11 метрів. Найбільші населені пункти – міста Црес (населення – 2 959 осіб), Осор та Мераг.

Що робити на острові Црес:

1 . Поїхати в місто Црес. Цікава будівля міської ради, в якій зараз розміщений музей Лапідаріум. Серед експонатів — давньоримські статуї та Валунська плита — одна з найдавніших пам’яток писемності. У палаці Арсан-Петріс розташований міський музей з експозицією археологічних знахідок. Францисканський та бенедиктинський монастирі – в останньому розташована постійна виставка старовинного живопису.

  1. З’їздити на Врансько озеро (Vransko jezero). У центрі острова біля містечка Врана розташоване велике та мальовниче прісноводне озеро глибиною 68 метрів. Служить також важливим джерелом прісної води для мешканців Цреса та довколишніх островів.
  2. Переглянути Лубеніце – перше місто на острові. Побудований на скелі, що розташована на висоті майже 400 м над рівнем моря. На міському майдані церква св. Антона. Влітку проводяться регулярні концерти класичної музики.
  3. Вечір провести у старій столиці острова Осоре. У середні віки місто було важливим торговим портом Адріатики. Красива центральна площа з палацом єпископа та кафедрального собору. Щороку проводиться фестиваль класичної музики.

Залишити відповідь